Kocksnack

Morotsbröd på surdeg

Kategori: Bröd, Frukost/Mellanmål

Ett härligt luftigt morotsbröd med frasig skorpa och mjukt smakrikt inkråm är svårslaget, vare sig det är till frukost, mellanmål eller kvällsmacka. 

Att baka med surdeg kräver lite tålamod och en del planering men resultatet är värt allting i slutändan. Jästid tillkommer med ca 12 timmar. Grundrecept på surdeg hittar du längst ner i receptet.

 

 
 
1 kg vetemjöl, gärna ekologiskt
6,5 dl vatten, rumstempat
30g havssalt
250g aktiv surdeg (grundrecept finns längre ner)
3 ekologiska morötter, rivna

Ta 600g av mjölet i en bunke och ta i vatten, morötter, salt och surdeg. Rör ihop lätt med en träslev, det gör inget om det inte är helt blandat. Ta i resten av mjölet och rör ihop till en kladdig deg. Täck med duk och låt degen jäsa i rumstemp i 90minuter. 

Ta upp degen på mjölat bord och vik ihop den ett par gånger. Knåda upp degen ordentligt så att du bygger upp en spänning (elasticitet) i degen och. Lägg duken i en bunke, mjöla lite och lägg ner degen med undersidan uppåt. Vik över duken och sätt bunken i en plastlåda med lock på (det blir för kallt för degen att stå rakt uppochner, därav plastlådan. Sätt in i kylen och låt jäsa i minst 12timmar, gärna längre. Sätt ugnen på 250grader. Stjälp upp degen på plåt med bakpapper och gör några snitt (hjälper brödet att expandera i ugnen och ger en bra skorpa). Baka av i 45-60min. 

Ta ut och låt svalna innan du skär i brödet, annars tappar det både smak och vätska och blir då torrt, lite som köttet ska vila efter stekning
 
Här finns exempel på hur man kan snitta sitt bröd: http://instagram.com/p/hTzp7sDNVy/
 
 
Surdegsgrund:

Dag 1
0.5 dl vetemjöl, ekologiskt
0.5 dl vatten 40grader

Blanda väl i en vid bunke och täck över med en handduk. Låt stå i rumstemperatur i 3 dygn. Rör om väl varje dag.

Dag 4
Tillsätt 500 gram ekologiskt vetemjöl och 5 dl vatten, 40grader. Blanda väl och låt stå övertäckt 1 dygn.

Dag 5
Dags att baka, förvara det du inte använder i en glasburk med tätslutande lock. 

Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen ca 1½ timme innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.
 
 
 
 
 

 

KOMMENTARER:

  • AngelicasVärld säger:
    2017-03-14 | 22:35:01
    Bloggadress: http://angelicasvarld.com/

    Men så smarrigt det såg ut!! MUMS

    Svar: Tack så mycket :)
    // Micke - www.kocksnack.se
    Michael Hoffman

  • Anita säger:
    2017-03-15 | 08:33:27
    Bloggadress: http://siliiins.blogg.se/

    Men ååh, såg bra gott ut :D

    Svar: Tackar :) // Micke - kocksnack.se
    Michael Hoffman

  • Agnetha säger:
    2017-03-17 | 11:27:12

    Kan man göra på köpt surdegsbas?

    Svar: Ja, man kan men jag kan inte svara på hur resultatet blir. Brukar inte vara så mycket jäskraft i de där "surdegarna". Jag skulle nog köra safe med några gram jäst i degen också.

    Mvh Micke - www.kocksnack.se
    Michael Hoffman

Kommentera inlägget här: