Kocksnack

Bärtårta fylld med blåbär och lemoncurd

Kategori: Bakverk, Desserter

 

Tårtbotten
3 st ägg
4 ½ dl strösocker
150 g smält smör
2 ½ dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 burk lemon curd
1 burk blåbärssylt
1.5 dl färskpressad apelsinjuice

Garnityr
3 dl vispgrädde, vispad
1 ask gröna kärnfria vindruvor
1 ask blåbär
1 ask hallon
1 ask björnbär
1 ask röda vinbär
1 passionsfrukt, halverad
frystorkade hallon
physalis
3 pkt chokladfingrar
presentsnöre

Tårtbotten

Vispa ihop ägg och socker pösigt. Ta i resterande ingredienser och vipsa ihop. Klä in en springform i bakplåtspapper, både botten och kanter och smöra pappret. Häll smeten i formen och baka av på 175 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.

Montering
Dela botten i tre delar och lägg en del på ett tårtfat och pensla med apelsinjuice. Bred ut lemoncurden och lägg på en botten. Pensla botten med apelsinjuice och bred sedan på blåbärssylt. Lägg på sista botten, pensla med juice och täck med vispad grädde ovanpå och runtom. 

Täck sidorna med chokladfingrar och knyt ett presentsnöre runtom kexen så att de fixeras. Garnera tårtan med bären och toppa med frystorkade hallon och passionsfrukt. 

 

 

Källarfranska

Kategori: Bröd, Frukost/Mellanmål

En nybakad luftig och mjuk källarfranska på frukostbordet är aldrig fel.
 
 
Ca. 30st 
 
50 gram jäst
1 kg ekologiskt vetemjöl
½ dl olivolja
35 gram salt
1 msk socker
6.5 dl kall mjölk
 
Väg upp alla ingredienser och kör i degblandaren i 12-15 minuter till en smidig deg. 
Ta upp degen på mjölat bord och baka ut till frallor i lagom storlek, jag får ut ca 30 stycken. Lägg sedan på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa i rumstemperatur i 3-4 timmar. 
 
Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en form med vatten i botten av ugnen. Pudra källarfranskan med vetemjöl på toppen. Baka av frallorna i 7-8 minuter.
 
 

Torskrygg med fänkål, brynt smör och pepparrot

Kategori: Fisk/skaldjur

Torskrygg med brynt smör och pepparrot kan nog vara bland det godaste man kan äta enligt mig. Hettan från pepparroten tillsammans med det knäckiga brynta smöret och mjäll torsk = ren magi.
 
 
 
4 port. 
40 min.
 
4 bitar torskrygg
salt
1 broccolihuvud, delat i buketter
1 knippe rädisor, halverade
1 fänkål, strimlad
1 näve färsk riven pepparrot
1 kruka dill, grovt skuren
300 g smör
 
Sätt ugnen på 125 grader.
 
Salta torskryggen. Lägg den sedan på en plåt och sätt in i ugnen på 125 grader tills den håller 48 grader i innertemperatur (ca. 15 minuter).
 
Smält smöret i en kastrull på hög värme, när smöret smält så vispar du hela tiden tills smöret börjar skumma och du ser att det börjar bli brynt. När du ser att smöret är gyllene tar du kastrullen från värmen. 
 
Smält en klick smör i en ny kastrull. Fräs broccolin någon minut och ta i fänkålen och rädisorna, låt det fräsa ca 1 minut och dra från värmen. Smaka av med salt.
 
Lägg upp lite fänkålsblandning i botten på en djup tallrik och lägg torsken ovanpå. Toppa med färskriven pepparrot, brynt smör och dill. Servera som det är eller med kokt eller pressad potatis.