Kocksnack

Pizza med gravad lax och västerbottenost

Kategori: Pizza

Den godaste pizzan man kan äta är den man gör själv, med kärlek, omtanke och bra råvaror. Men hur gör man egentligen en riktigt bra pizza hemma, utan tillgång till pizzaugn eller vedeldad spis? Svaret får du här.

Hemligheten till att lyckas med pizzan hemma är att göra som pizzabagarna, baka av pizzan på värme redan från början, alltså baka ut pizzan på varma plåtar, baksten eller i stekpanna. På så sätt börjar pizzan bakas av med ens du lägger degen på plåten och då får du en riktigt frasig och spröd botten, precis som på pizzerian. Bakar man av på kall plåt måste ugnen först värma plåten innan pizzan bakas av och då blir pizzan degig och vattnig.

 

6 runda pizzor
3 stora pizzor á la långpanna

 
Deg: Ölet i degen gör att botten får mer krisp och en fylligare smak
50g jäst
50 cl ljust öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
1 dl olivolja
850 g vetemjöl (eko)
2 tsk salt
 
Tomatsås:
1 burk krossade tomater (av märket MUTTI) 
1 msk tomatpuré
½ msk kalvfond
1 tsk rödvinsvinäger
basilika
salt
 
Topping:
500g riven västerbottenost
1 ask cocktailtomater, skivade
1 röd spetspaprika, skivad
1 st mozzarella, skivad
300g gravad lax i skivor
ruccola el. röd mangold
skivad citron
färsk dill
 

Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40grader. Häll ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i sex eller tre lika stora bitar (beroende på om du vill göra runda eller stora pizzor). Arbeta upp degen till runda "bollar" och låt jäsa till dubbel storlek.

Tomatsås:
Mixa ihop ingredienserna till såsen med en mixerstav och smaka av.

Sätt ugnen på högsta värmen.

Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm (eller sätt in pizzastenen). Under tiden kavlar du ut degen i lagom storlek på mjölat bakpapper. Därefter tar du tomatsåsen och sedan västerbottenosten. Därefter är det fritt fram att lägga på fyllning. Anledningen till att vi lägger osten på tomatsåsen istället för ovanpå som många kanske gör hemma är att när osten ligger ovanpå så bildar den ett lock som stänger inne all vätska, vilket gör att pizzan blir vattnig och inte sådär frasig som man vill ha den.


Lägg på skivad paprika och tomat och riv sedan isär mozzarellan och sprid ut över pizzan. Ta ut den varma plåten ur ugnen och dra över pizzan till plåten med hjälp av bakplåtspapperet. Baka av högst upp i ugnen på 250 grader tills osten och kanterna är gyllene.

Ta ut pizzan ur ugnen och toppa med gravad lax, ruccola eller röd mangold, citron och dill.

Kikärtsbollar med koriander och citron

Kategori: Vegetariskt

Smakrika kikärtsbollar med chili, koriander och citron blir ett gott vegetariskt inslag på middagsbordet. 
 
Tillkommer ca. 12 timmar blötläggningstid för kikärtorna. Det går att använda färdigkokta kikärtor som man köper i butik men jag tycker att resultatet blir bättre om man blötlägger och kokar kikärtorna själv.
 
 
6-8 portioner
75 minuter
 
500 gram okokta kikärtor
1 citroner, skal + saft
30 gram färsk koriander
ca 1 msk salt
0,75 dl olivolja
0,75 dl kallt vatten
0,5 dl vetemjöl
0,75 dl strimlad persilja
 

Blötlägg kikärtorna över natten.

Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, häll av och låt svalna.

Mixa slätt i matberedare med övriga ingredienser och forma bollar som du steker i olja till fin färg. Du kan också göra biffar eller trycka ut massan i en ugnsform. Baka då i ugnen på 175 grader i ca. 15-20 minuter.

Servera kikärtsbollarna med couscous, bulgur eller ris, en kall yoghurtsås eller örtcreme fraiche.

Vårrullar med kyckling, chili, citrongräs och koriander

Kategori: Asiatiskt

Fantastiskt goda och krispiga vårrullar med chili, lime, citrongräs och koriander som garanterat gör succé på middagsbordet. De är superenkla att göra själv även om det blir lite pill med fyllningen.
 
 

Till ca. 25 vårrullar
45 minuter
 

4 st kycklingfileer, strimlade

2 lime, saft + skal
2 citrongrässtjälkar, finhackade
0.5 st röd chili, finhackad 
1 st ägg
1.5 tsk salt
1 knippe koriander, strimlad 
 
1 pkt Tyj spring roll pastry
1 ägg, uppvispat
salladslök
japansk soya
Lime
 
Kör alla ingredienser till kycklingfärsen i en matberedare till en slät färs och lägg den i en spritspåse.
 
Ta fram vårrulledegen från paketet och lägg ut några ark i taget framför dig. Lägg arken så att de ligger med en spetsig sida både uppe och nere. Förvara resten av arken under en fuktig handduk så att de inte torkar.
 
Spritsa ut lite färs i nederkant på arken och rulla sedan ihop vårrullarna. Börja nerifrån genom att vika upp kanten över fyllningen och rulla upp en liten bit, dra sedan degen mot dig så att du spänner vårrulledegen och får ut luften från vårrullen. Rulla sedan upp degen halvvägs och vik in kanterna från höger och vänster. Pensla överkanten med uppvispat ägg och rulla ihop vårrullen. Lägg rullarna på ett fat tills det är dags att fritera. 
 
Hetta upp fritösen till 180 grader eller värm upp olja i en tjockbottnad kastrull. 
Fritera vårrullarna tills de är gyllene, vänd dem då och då så att de får en jämn gyllene färg. 
 
Servera i salladsblad med soya, lime, skivad salladslök och koriander.