Kocksnack

Sockerstekt lax med grönkål, rostad palsternacka och sparrisbroccoli

Kategori: Allmänt

En riktigt god och enkel laxrätt med färgrik grönkål och palsternacka.
 
 
 
 4 portioner
  • 800 g salmalax, 4 bitar
  • 3 palsternackor, delade på längden i 6 delar
  • 400 g grönkål, strimlad
  • 1 pkt sparrisbroccoli (bellaverde)
  • 1 knippe rädisor, tunt hyvlade
  • 250 g smör
  • rapsolja
  • strösocker
  • salt
  • färsk dill
 
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg palsternackan på en plåt med bakplåtspapper, ringla över rapsolja och sätt in i ugnen, låt rosta tills de fått fin färg (ca 30 minuter). Efter 25 minuter lägger du in sparrisbroccolin på plåten så att den bara precis hinner gå varm och få lite lätt färg.
  2. Hetta upp en kastrull med en rejäl klick smör, ca 150 g. Låt smöret brynas lite innan du lägger i grönkålen. Fräs kålen 3-4 minuter under omrörning och salta lätt. Dra från värmen tills det är dags för servering.
  3. Gnid in ovansidan på laxen med strösocker. Hetta upp en stekpanna med en ordentlig klick smör (100 g) och stek laxen på den sockrade sidan först. Salta undersidan på laxen lätt och vänd den när ovansidan fått en fin gyllene färg. Låt den steka någon minut på andra sidan innan du tar upp laxen.
  4. Lägg upp grönkålen i mitten på tallriken och två stycken sparrisbroccoli i kors. Lägg även upp några bitar palsternacka och lägg laxen ovanpå kålen. Garnera med hyvlad rädisa och dillvippor. Fördela över smöret som är kvar i kastrullen efter grönkålen.

Köttbullar med gräddsås, rårörda lingon och pressgurka

Kategori: Färsrätter, Husman, Kött

Köttbullar, en riktig klassiker inom den svenska husmanskosten. Här får ni mitt recept på köttbullar så som jag brukar göra dem till min familj.
 
 
 
6 portioner
  • 800 g nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 0,75 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1 kokt potatis
  • ½ tsk farinsocker
  • ½ dl kalvfond
  • 1 msk kikkoman soya
  • salt
  • svartpeppar
  • 225 g frysta lingon
  • 1 ½ dl råsocker

Pressgurka:

  • 1 st gurka
  • 2 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • ½ dl ättika 24%
  • 3 msk socker
  • ½ krm vitpeppar
  • 2 msk hackad kruspersilja

Gräddsås:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
 
  1. Skiva gurkan tunt på mandolin eller med osthyvel. Blanda ättika, socker, salt, vatten, vitpeppar och persilja och slå lagen över gurkan. Täck med plast och ställ något tungt ovanpå, exempel en mortel. Låt stå i press i kylskåp under minst 1 timme.

    Rör sedan ihop lingon och socker i en skål.
  2. Rör ihop gryn, mjölk, grädde, ägg och kryddor. Låt stå en stund. Finhacka löken och blanda i smeten. Mosa potatisen med en gaffel och rör ihop med övriga ingredienser- färs, fond och soya.
  3. Provstek en köttbulle (eller smaka på färsen) för att kolla om kryddningen är bra.
  4. Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rulla köttbullarna för hand eller fyll en spritspåse och spritsa ut små köttbullar. Stek i smör tills de är brynta runtom, skaka runt pannan ett par gånger så håller sig köttbullarna runda.
  6. Servera med kokt potatis eller potatismos.

Sashimi på salmalax med salladslök, soya och wasabi

Kategori: Asiatiskt, Fisk/skaldjur, Tilltugg

För tillfällen när man inte är så hungrig och bara vill ha något snabbt, lätt och gott. Passar även perfekt som inslag på en buffé eller som tilltugg när gästerna anländer.
 
 
 
 2 portioner
  • 400 g salmalax
  • 4 st salladslökar
  • 1 lime, rivet skal + saft
  • ½ dl soya
  • wasabi
 
  1. Ta laxen ur förpackningen och lägg på en skärbräda. Skär tunna fina skivor av laxen och lägg upp snyggt på en tallrik eller ett fat.
  2. Strimla salladslöken och fördela över laxen. Riv över limeskal och pressa ur saften.
  3. Servera med en klick wasabi och soya i en skål vid sidan om.