Kocksnack

Bouef Bourgignon

Kategori: Kött

  
 
4 portioner

2 gula lökar
2 morötter
1 palsternacka
50g smör
150g sidfläsk, rimmat
2 msk olivolja
1,5 kg nötkött (nötrulle, fransyska, högrev. Vilket som går bra)
10st champinjoner
20st syltlökar
4 lagerblad
2 liter vatten
5dl rödvin
0,5dl kalvfond, koncentrerad
salt
färsk timjan

Börja med att skala lök, morot & palsternacka. Skär sedan rotsakerna i lika stora tärningar/bitar. Ca 2*2cm. Kvarta champinjonerna.
Fortsätt sedan med att skära köttet i grytbitar, ca 3*3cm. Tärna sidfläsket. 
Hetta upp en stor gryta med en klick smör blandat med 2 msk olivolja. Bryn sedan rotfrukterna lätt i några minuter. Häll upp dem i en skål och ställ åt sidan så länge.

Sätt tillbaka kastrullen på plattan och hetta upp den igen. Ta i en klick smör och lite olja och bryn sedan köttet, lite i taget. Bryn också sidfläsket & champinjonerna. 

När du har brynt allt kött, fläsk och svamp tar du i rotsakerna igen. Lägg också i lagerblad och tillsätt vin, fond och vatten. Ta i 1 msk salt. Låt puttra på medelvärme i 1½-2 timmar (tills köttet blivit mört). Fiska upp lagerbladen och ta i syltlökarna.

Smaka av för att se ifall det behövs mer salt. Tillsätt några timjanblad. Servera sedan grytan med pressad potatis eller ris.
 
 

Bra bröd är A & O

Kategori: Bakverk, Bröd

Bra bröd är A och O på frukostbordet och surdegsbröd är både enklare än vad du tror och nyttigt eftersom det jäser över en längre tid. Ett bra bröd enligt mig är bakat på surdeg med enbart äkta råvaror och en gnutta hantverkskärlek. Allt du behöver är mjöl, vatten och salt, sen är du redo att köra igång. Testa att baka surdegsbröd du också, det är inte alls så svårt som det kanske verkar. 
 
Här nedan har jag samlat mina bästa bröd, prova dig fram till din egen favorit. Klicka på rubrikerna för att komma till recepten. 
 
 

Pizza med kärlek

Kategori: Pizza

Den godaste pizzan man kan äta är den man gör själv, med kärlek, omtanke och bra råvaror. Men hur gör man egentligen en riktigt bra pizza hemma, utan tillgång till pizzaugn eller vedeldad spis? Svaret får du här.

Hemligheten till att lyckas med pizzan hemma är att göra som pizzabagarna, baka av pizzan på värme redan från början, alltså baka ut pizzan på varma plåtar, baksten eller i stekpanna. På så sätt börjar pizzan bakas av med ens du lägger degen på plåten och då får du en riktigt frasig och spröd botten, precis som på pizzerian. Bakar man av på kall plåt måste ugnen först värma plåten innan pizzan bakas av och då blir pizzan degig och vattnig. 
 
Jag gör alltid mina pizzor på kalljäst surdegsgrund som får jäsa under minst 24 timmar, gärna längre. Saknar du tid eller tålamod till det går det givetvis även att baka sin pizza på en jästbaserad deg, båda varianterna finns med nedan.
 
 

6 runda pizzor
3 stora pizzor á la långpanna

Välj först vilken typ av deg du vill jobba med:
 
Surdeg:

300g aktiv surdeg (hur du gör en surdegsgrund hittar du i detta recept "Vetesurdegsbröd" )
1 kg ekologiskt vetemjöl
30g salt
3 dl ljust öl
4,5 dl rumstempererat vatten

Deg med jäst: Ölet i degen gör att botten får mer krisp och en fylligare smak
50g jäst
50 cl ljust öl (alkoholstyrka spelar ingen roll)
1 dl olivolja
850g vetemjöl
2 tsk salt
 
Tomatsås:
1 burk krossade tomater (av märket MUTTI) 
1 msk tomatpuré
½ msk kalvfond
1 tsk rödvinsvinäger
basilika
salt

Deg med jäst:
Lägg jästen i en bunke, hel eller smulad, det spelar ingen roll. Väg upp mjölet och häll i degbunken. Häll ölen i en kastrull tillsammans med olivoljan och värm upp till 40grader. Slå ölen över jästen och mjölet och tillsätt saltet. Sätt igång degblandaren på låg hastighet och arbeta degen i minst 15 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i sex eller tre lika stora bitar (beroende på om du vill göra runda eller stora pizzor). Arbeta upp degen till runda "bollar" och låt jäsa till dubbel storlek. 
 
Surdeg:

Mät upp hälften av mjölet i en bunke. Ta i övriga ingredienser och blanda om med en träslev. Ta i resterande mjöl och arbeta ihop ett par varv. Degen behöver inte gå ihop ordentligt utan det räcker om den blandas lite lagom. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 ½ timme och ta sedan upp degen på bakbord och arbeta ihop den till en smidig och elastisk deg. Lägg i en bunke med en linneduk runtom och sätt sedan bunken i en plastback med lock om du har. Annars räcker det om du lindar in bunken med ett par kökshanddukar så att degen inte får det för kallt när den ska jäsa i kylen över natten. Sätt in degen i kylen och låt den jäsa minst 24timmar. Ta sedan ut degen och arbeta upp den i tre eller sex lika bitar, beroende på vilken storlek du vill ha på pizzan. 
 
Tomatsås:
Rör ihop ingredienserna till såsen och smaka av. Mixa ifall du vill ha en slät sås.
 

Sätt ugnen på högsta värmen. 
Förbered fyllningen - hacka grönsaker, riv osten, gör tomatsås etc. medan ugnen värms upp. Här är det bara fantasin som sätter gränsen, du kan ha i princip vad du vill på din pizza. Paprika, tomat, champinjoner, lök, salami, skinka, kalkon, fetaost, mozzarella, oliver, parma, ruccola, nötkött, fläskkött, ägg, bacon osv osv. 

Sätt in en plåt i ugnen och låt den bli varm (eller sätt in pizzastenen). Under tiden kavlar du ut degen i lagom storlek på mjölat bakpapper. Därefter tar du tomatsåsen och sedan osten. Därefter är det fritt fram att lägga på fyllning. Anledningen till att vi lägger osten på tomatsåsen istället för ovanpå som många kanske gör hemma är att när osten ligger ovanpå så bildar den ett lock som stänger inne all vätska, vilket gör att pizzan blir vattnig och inte sådär frasig som man vill ha den. 

När du lagt på den fyllning du vill ha (tänk bara på att inte ta för mycket) är det dags att baka av pizzan, ta ut plåten ur ugnen och dra över bakpappret med pizzan till plåten. Sätt in plåten i ugnen på högsta värme högt upp i ugnen och låt bakas av i 6-8 minuter. När osten är gyllene och kanterna likaså är pizzan klar. Ta ut pizzan och strö över oregano.

Voila, nu är det dags att äta!


PANPIZZA

Om du vill göra panpizza hemma så tar du en ugnsfast stekpanna och hettar upp på spisen tillsammans med en skvätt olivolja. Baka ut degen som vanligt och lägg den i stekpannan. Ta på din fyllning och låt pizzan steka 1-2 minuter innan du sätter in hela stekpannan högt upp i ugnen på högsta värmen med grillvärme på.