Kocksnack

Potatistortilla med rökt creme fraiche och laxrom

Kategori: Festmat, Tilltugg

Ett suveränt tilltugg som både är gott och enkelt att fixa till. Rökigheten i creme fraiche får du till genom att använda något som kallas “liquid smoke”vilket kan översättas med flytande rök. Man tillverkar liquid smoke av äkta rök från trä (i regel Hickoryträ) som fångas upp i en vätska som koncentreras och lagras på flaska.
 
 
 
10 portioner
Ingredienser
  • 6 st potatisar, tunt skivade
  • 4 st ägg
  • färsk timjan, plockade blad
  • salt
  • 2 dl creme fraiche
  • 5-6 droppar liquid smoke
  • 1 burk laxrom
  • 1 krm körvel
  1. Täck en rund form (ca 24cm) med bakplåtspapper i botten. Fördela ut den tunt skivade potatisen i ett jämnt lager och strö över salt och timjan.
  2. Vispa upp äggen och häll över potatisen. Sätt in i ugnen på 175grader i 45 minuter eller tills potatisen mjuknat rakt igenom. Täck ev. med folie efter halva tiden. Låt tortillan svalna och skär upp den i trekanter.
  3. Rör ihop creme fraiche med liquid smoke och smaka av med salt. Fördela ut en klick creme fraiche på varje tortillabit och garnera med laxrom och färsk körvel.

Blåbärsmoussetårta med färska hallon, vaniljkräm och maräng

Kategori: Bakverk, Desserter


 

10 bitar
Tårtbotten
  • 3 st ägg
  • 4 ½ dl strösocker
  • 150 g smält smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
Vaniljkräm
  • 3,5 dl vispgrädde
  • ½ dl strösocker
  • 5 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 2 msk maizena
  • 30 g smör
Blåbärsmousse
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl blåbärssylt
Garnityr
  • 2 askar färska blåbär
  • 2 askar färska hallon
  • 1 kruka mynta
  • 10 st maränger
  • lakritspulver
 
TÅRTBOTTEN
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Ta i resterande ingredienser och vipsa ihop. Klä in en springform i bakplåtspapper, både botten och kanter och smöra pappret. Häll smeten i formen och baka av på 175 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna.

VANILJKRÄM
Rör ihop vispgrädde, strösocker, äggulor och maizena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner vaniljen och stången i kastrullen och koka upp under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Krämen får aldrig koka utan ska sjuda under hela tillagningen. Tag från värmen när du har uppnått önskad konsistens, ta ur vaniljstången. Vispa ner smöret på slutet och kyl ner krämen.

BLÅBÄRSSYLT 
Vispa grädden luftig och blanda ner blåbärssylten till en fast mousse.

MONTERING
Dela botten i tre delar. Lägg en av bottnarna på ett fat och bred ut vaniljkräm och fördela ut en av askarna med blåbär ovanpå vaniljkrämen. Lägg på en till botten och täck med lite av blåbärsmoussen. Fördela ut en av askarna med hallon över moussen och täck med den sista botten.

Toppa med resten av moussen och stryk upp tårtan så att den blir jämn och fin. Garnera med blåbär, hallon och mynta. Krossa några av marängerna strö över ena sidan på tårtan. Strö över lite lakritspulver över bären och marängerna.