Kocksnack

Högrevsburgare med ölstekt lök, äppelträrökt bacon och två sorters ost

Kategori: Kött

Aldrig förr har vi väl varit så förtjusta i hamburgare i vårt avlånga land som vi är idag. Lyxa till det med en grymt god sådan till lunch med härlig sötma från ölstekt lök, sältan från äppelträrökt bacon och cheddar & mozzarella. Slår vilken hamburgerrestaurang som helst på fingrarna.
 
 
45 minuter
4 port.
  • 3 st gula lökar, skivade
  • 75 g smör          
  • 33 cl mörkt öl, gärna ale               
  • 1 nypa salt         
  • 8 skivor bacon, äppelträrökt                  
  • 800g grovmalen högrevsfärs               
  • salt & svartpeppar                                         
  • 4 skivor buffelmozzarella                   
  • 4 skivor farmhouse cheddar (eller annan ost)               
  • 4 st salladsblad              
  • 4 st tomat
  • 4 st hamburgerbröd

Bryn smöret lätt i en vid kastrull. Ta i löken och låt den fräsa ett par minuter tills den mjuknar något och får lite färg. Ta i ölet i kastrullen och sänk värmen något. Låt sedan ölet koka in i löken tills det blir karamelliserat. Smaka av med en nypa salt.

Se en video på hur jag gör HÄR.

Stek baconet krispigt i en stekpanna och låt rinna av på ett hushållspapper. Spara fettet i pannan tills du ska steka hamburgarna så får de lite extra baconsmak.

Forma högrevsfärsen i fyra stycken bollar. Hetta upp stekpannan igen med baconfettet och en liten klick smör. När smöret är gyllene lägger du ner bollarna i stekpannan och trycker till dem med en stekspade till lagom burgarstorlek. Salta och peppra burgarna och stek 1½ minut på varje sida (för medium). Vill du ha genomstekt hamburgare steker du någon minut till på varje sida. Lägg på mozzarella och cheddarost, slå i en skvätt öl eller vatten i pannan och täck med folie i ca 30 sekunder, då hinner osten smälta ut lite.

Rosta hamburgerbröden, lägg på ett salladsblad, tomat och en burgare och toppa med ölstekt lök och bacon.

Helstekt fläskfilé med palsternackscreme, bakade grönsaker, skogschampinjon och cognacsgräddsås

Kategori: Festmat, Kött, Varmrätt

Lyxa till helgens middag med helstekt fläskfilé och några enkla tillbehör.

 
 
4 port.
45 minuter
  • 700 g fläskfilé               
  • stubbs beef rub                                         

Palsternackscreme

  • 500 g palsternacka, skalad och tärnad               
  • 50 g smör              
  • 1 tsk salt                

Bakade grönsaker

  • 2 huvuden broccoli                  
  • 1 ask romanticatomater                
  • olivolja                                         

Skogschampinjon

  • 20 st skogschampinjoner                 
  • 75 g smör                 
  • salt  
                                           

Cognacsgräddsås

  • 5 dl vispgrädde                 
  • 0.5 dl cognac
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 msk kalvfond
  • 1 tsk soya
     
    Gnid in kryddorna i köttet och bryn runtom i panna med smör. Lägg filén i en ugnsform och sätt in i ugnen på 100 grader tills innertemperaturen är 68 grader (svenskt kött, annars 70 grader). Ta ut och låt vila under folie i 10 minuter. När köttet är färdigt höjer du temperaturen på ugnen till 200 grader och sätter in grönsakerna.
     
    Koka palsternackan mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa slätt med mixerstav tillsammans med smöret, smaka av med salt.
     
    Koka upp alla ingredienser till såsen och låt den sedan puttra på svag värme tills den tjocknar. Smaka av med salt och vitpeppar.
     
    Dela broccolin i buketter och lägg dem på en plåt med bakpapper. Halvera tomaterna på längden och lägg på plåten. Ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen på 200 grader när köttet är färdigt. Baka grönsakerna i 5-10 minuter.
     
    Hetta upp en kastrull med smöret och bryn champinjonerna, salta lätt.
     
    Skär upp fläskfilén och lägg upp tillsammans med tillbehören.

Hemslagen bearnaisesås

Kategori: Såser

Bearnaise, älskad av de flesta men också fruktad att ge sig på att göra själv. Det är dock inte så svårt som det verkar och när du väl lagat din första egen bearnaise vill du aldrig köpa en blek kopia i mataffären igen. 

 
4 port.
30 min
  • 4 st schalottenlökar            
  • 0.5 dl rödvinsvinäger              
  • 1.5 dl vatten               
  •  8 st vitpepparkorn
  • 6 st äggulor             
  • 500 g smör                 
  • 1 st kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
  • 1 msk färsk persilja, hackad

 

Smält smöret på svag värme i en kastrull och låt mjölkfällningen sjunka till botten (det vita i kastrullen). Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
Sila ner reduceringen i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett sjudande vatten. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. När du känner att såsen börjar tjockna lite kan du dra kastrullen från vattenbadet och fortsätta vispa en kort stund om du känner dig osäker, tänk på att såsen efterkokar. Om den inte är tillräckligt tjock sätter du tillbaka kastrullen i vattenbadet igen en kort stund till.
 
Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning. Börja med lite i taget och ta i mer eftersom och vispa tills såsen är riktigt tjock. Här kan såsen skära sig men längst ner i receptet tipsar jag om hur du kan rädda en skuren sås.
 
Strö i lite hackad persilja och dragon. Smaka av med salt och vitpeppar.
 

TIPS
Om såsen skulle skära sig när du vispar i smöret, misströsta ej. Den kan fortfarande räddas.

Tillsätt någon droppe kallt vatten till att börja med och vispa ordentligt. Skulle det inte hjälpa kan du ta bort en liten del av såsen, tillsätta två nya äggulor och blanda i såsen igen under vispning.

Enda gången man inte kan rädda en bearnaise är när man låtit äggblandningen sjuda för länge, så den blivit grynig och ser ut som äggröra, då är det bara att börja om.