Kocksnack

Världens bästa bröd

Kategori: Bakverk, Bröd

Jag älskar bra bröd!
Att baka med surdeg kräver lite tålamod och en del planering men resultatet är värt allting i slutändan. 
 
 
 
Min inspiration till att börja baka med surdeg stavas, "Den franske bagaren", Sebastien Boudet. Med sina vackra bröd och informativa videos öppnade han upp mina ögon för surdegsvärlden. Rekommenderar varmt ett besök på hans blogg, www.brodpassion.se
Det är Sebastiens mängder och tillvägagångssätt i brödreceptet nedan och ger ett fantastiskt bröd. 
 
Surdegsgrund:

Dag 1
1 dl rågmjöl
1 dl vatten 40grader

Blanda väl i en vid bunke och täck över med en handduk. Låt stå i rumstemperatur i 3 dygn. Rör om väl varje dag.

Dag 4
Tillsätt 1 kg grovt rågmjöl och 1 L vatten, 40grader. Blanda väl och låt stå övertäckt 1 dygn.

Dag 5
Dags att baka, förvara det du inte använder i en glasburk med tätslutande lock. 

Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen ca 1½ timme innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.

1 kg mjöl, gärna ekologiskt
6,5 dl vatten, rumstempat
30g havssalt
250g aktiv surdeg

Ta 600g av mjölet i en bunke och ta i vatten, salt och surdeg. Rör ihop lätt med en träslev, det gör inget om det inte är helt blandat. Ta i resten av mjölet och rör ihop till en kladdig deg. Täck med duk och låt degen jäsa i rumstemp i 90minuter. 

Ta upp degen på mjölat bord och vik ihop den ett par gånger. Knåda upp degen ordentligt så att du bygger upp en spänning (elasticitet) i degen och. Lägg duken i en bunke, mjöla lite och lägg ner degen med undersidan uppåt. Vik över duken och sätt bunken i en plastlåda med lock på (det blir för kallt för degen att stå rakt uppochner, därav plastlådan. Sätt in i kylen och låt jäsa i minst 12timmar, gärna längre. Sätt ugnen på 250grader. Stjälp upp degen på plåt med bakpapper och gör några snitt (hjälper brödet att expandera i ugnen och ger en bra skorpa). Baka av i 45-60min. 

Ta ut och låt svalna innan du skär i brödet, annars tappar det både smak och vätska och blir då torrt, lite som köttet ska vila efter stekning
 
Här finns exempel på hur man kan snitta sitt bröd: http://instagram.com/p/hTzp7sDNVy/
 
 
 

KOMMENTARER:

 • Ramon säger:
  2015-09-30 | 00:33:53

  Jag har provat baka brödet tre gånger men det blir fortfarande degigt :-(

  Tog ut degen ca 1.5h innan gräddning så den hinner bli varmare och inte tar extra tid från gräddningstiden.

  Arbetade degen väl, gräddade senast på bakstenar längst ned i ugnen (har provat längre upp också) i ca 50min, sänkte till 225 och körde den i ca 10 min till. Sen lät den ligga någon minut i ugnsvärmen.

  Brödet reser sig fint, skorpan blir riktigt bra och brödet smakar och luktar jättegott. Men är som sagt både tung och degig.

  Har jag missat något?


  Mvh Ramon

Kommentera inlägget här: