Kocksnack

Koka egen ketchup

Kategori: Tillbehör, Tips och råd

Ketchup, ett måste för många till en uppsjö av maträtter men kanske allra vanligast till köttfärssåsen eller på en korv med bröd. Det finns två läger när det kommer till ketchup, Felix och Heinz där båda parter hävdar att deras märke är den bästa. Själv föredrar jag Heinz ketchup som i mitt tycke har en bättre syra och en mer balanserad och kraftigare tomatsmak. Vad är då poängen med att göra sin egen ketchup när det finns bra ketchup att köpa, kanske det är någon som tänker nu. För att man kan. För att det är kul att experimentera och för att det faktiskt inte är särskilt svårt eller tidskrävande att göra själv. Dessutom kan det ju kännas kul att imponera på middagsgästerna med en alldeles egen ketchup. 
 
 
 
 
Du behöver:
1 gul lök, finhackad
5 vitlöksklyftor, finhackad
3 selleristjälkar, slantade
½ röd chili, finhackad
1 msk fänkålsfrö, mortlade
1.5 kg tomater, gärna blandade sorter - tärnade
5 dl vatten
120 gram farinsocker
1 dl ättika
1 msk torkad basilika
1 msk torkad timjan
1 msk torkad oregano
vitvinsvinäger
worchestersås
 
Hetta upp en kastrull med en klick smör utan att det tar färg. Fräs sedan lök, vitlök, selleri, chili och fänkålsfrö utan att det får färg tills det börjar mjukna. 
Ta i tomaterna och vattnet och låt det koka upp. Tillsätt socker och ättika samt kryddorna. Låt alltsammans koka 30 minuter på medelhög värme. Mixa ordentligt och sila sedan tomatsåsen genom en finmaskig sil till en annan kastrull. Använd baksidan på en stor slev och pressa igenom så mycket som möjligt av tomatmassan genom silen så att det enda som blir kvar är tomatkärnor och kryddor. 
Koka upp den rinniga tomatjuicen igen och låt puttra på svag värme till bra konsistens. Smaka av med salt, vinäger och worchestersås. 
 
Koka upp vatten och fyll glasburkar med kokande vatten så att de steriliseras. Häll av vattnet och fyll burkarna med ketchup och sätt på locket. 
Förvara burkarna i kylskåp så får du en ketchup som håller bra länge, om du inte hinner äta upp den förstås. 
 
 
 

KOMMENTARER:

  • Bintu Malm Fraser säger:
    2015-09-16 | 21:37:39
    Bloggadress: http://bintan.blogg.se/

    Men så roligt! Har aldrig hört att man kan koka sin egen ketchup. Men det är säker jätte gott :)

Kommentera inlägget här: