Kocksnack

Helstekt fläskfilé med palsternackscreme, bakade grönsaker, skogschampinjon och cognacsgräddsås

Kategori: Kött, Varmrätt


4 personer

1 fläskfilé 
Stubbs beef rub

Gnid in kryddorna i köttet och bryn runtom i panna med smör. Lägg filén i en ugnsform och sätt in i ugnen på 100 grader till innertempen 68 grader (svenskt kött, annars 70 grader). Ta ut och låt vila under folie i 10 minuter. När köttet är färdigt höjer du temperaturen till 200grader och sätter in grönsakerna.

Palsternackscreme
500g palsternacka, skalad och tärnad ca 2*2cm
50g smör
Salt

Koka palsternackan mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa slätt, smaka av med salt.

Bakade grönsaker
2 knippen broccoli
1 ask romanticatomater
Olivolja

Dela broccolin i buketter och lägg dem på en plåt med bakpapper. Halvera tomaterna på längden och lägg på plåten. Ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen på 200 grader när köttet är färdigt. Baka grönsakerna i 5-10 minuter.

Skogschampinjon
20 skogschampinjoner 
75 gram smör
Salt

Hetta upp en kastrull med smöret och bryn champinjonerna, salta lätt. 

Cognacsgräddsås 
5 dl vispgrädde 
1/2 dl whisky, ej rökig (t.ex famous grouse)
2 tsk tomat puré
2 msk kalvfond
1 tsk soya

Koka upp alla ingredienser till såsen och låt den sedan puttra på svag värme tills den tjocknar
Smaka av med salt och vitpepparkorn. 
Kommentera inlägget här: