Kocksnack

Cheesecake med citron och bär

Kategori: Desserter

Cheesecake är ju barnsligt gott och dessutom ett bra sätt att använda våra sista härliga bär för att sätta lite färg och guldkant på tillvaron. Att det även är barnsligt enkelt att slänga ihop denna cheesecake gör denna till ett utmärkt alternativ till fredagsmyset.  
 
 
 
Botten
15 st digestivekex
100 g smör, smält

Smöra en springform och mixa sedan kexen tillsammans med det smälta smöret.
Tryck ut smeten i ett jämnt lager och ställ svalt. 

Lemoncurd

2 ekologiska citroner
2 ägg
4 dl florsocker 
100 g smör

Tvätta citronerna och riv det yttersta skalet fint. Pressa ur saften i en kastrull och vispa samman alla ingredienserna till krämen utom smöret och sjud sakta under omrörning tills den tjocknar. Smält ner smöret i blandningen och ta från värmen. Låt krämen svalna. När krämen svalnat brer du ut den på kexbotten.

Fyllning

300g naturell philadelphia
1.25 dl mörkt muscovadoråsocker
1 tsk bourbon vanilj (liten burk med urskrapad vaniljstång) 
rivet citronskal från ½ citron
2 dl vispgrädde

Vispa grädde och socker lätt. Vispa i osten, citronskalet och vaniljsockret och rör tills osten "löst sig" i grädden. Häll fyllningen över lemoncurden. Sätt in formen i frysen och låt den stelna ordentligt. Ta fram cheesecaken 15 minuter före servering och pudra med florsocker samt garnera med färska bär.

 

 

Kommentera inlägget här: