Kocksnack

Bakad röding, blomkålscreme, tomat, oliver, haricots verts och fetaost

Kategori: Fisk/skaldjur, Varmrätt

Fisk är ju både nyttigt och gott, dessutom är det väldigt enkelt att laga. Jag vet att det finns många som tycker att det är svårt men med lite hjälp av en termometer blir det mycket enklare att tillaga den perfekta fisken. 
Se nedan för en liten temperaturguide för några vanliga fiskar.
 

 
 
4 personer 
 
4 rödingfiléer 
Olivolja 
Salt
 
Dela filéerna i två bitar. Lägg två bitar på varandra på ett bakplåtspapper med den smalare biten underst. Salta lätt och ringla över lite olivolja. Sätt in i ugnen på 100 grader till innertempen är 45 grader. 
 
Blomkålscreme
1 blomkålshuvud
50g smör 
Salt 
 
Koka upp blomkålen i lättsaltat vatten och låt koka mjuk. Häll av vattnet och mixa slätt med smöret. Smaka av med salt.
 
Tomat/oliv/haricots verts 
20 cocktailtomater, gärna blandade färger 
1 pkt färska haricots verts, skär av ändarna och dela bönorna på mitten
1 brk kalamataoliver, urkärnade 
100g smör
 
Hetta upp en kastrull med smöret och låt det nästan brynas. Ta i haricots verts, oliver och tomaterna och rör om försiktigt. Låt allt precis bli varmt och smaka av med en gnutta salt.
 
150g fetaost
Riven pepparrot 
Dill
 
Uppläggning 
Lägg en klick blomkålscreme på varje tallrik och lägg fisken ovanpå. Fördela tomaterna runtom fisken och smula över fetaost och pepparrot. Garnera med dillkvistar. 
 
 
Temperaturguide för fisk
Graderna är angivna med ca temperaturer, testa dig fram för att se vad du gillar bäst.
 
Lax 45-52 grader 
Röding 42-50 grader
Torsk/kolja 45-55 grader
Kummel 48-55 grader
Hälleflundra 48-52 grader
Marulk 48-55 grader
Tonfisk färsk, halstras lätt, bör ej ätas vällagad då den lätt blir torr och tappar sin fina färg
Kommentera inlägget här: