Kocksnack

Kocksnack testar: Ådalens blå pärla

Kategori: Tips och råd

 
 
 
Minns ni att jag för drygt ett år sedan reste upp till Sollefteå? Närmare bestämt var jag på Kvarnå Trädgård i Junsele för att föreläsa om vikten av ekologiskt, närproducerat och hållbar matutveckling på deras årliga soppfestival. Förutom föreläsningen lagade jag också en vegetarisk soppa på gårdens egenodlade grönsaker. Receptet hittar ni här ----> Soppa
 
Väl uppe i Junsele träffade jag på Roger och Susanne Johansson som inte bara är väldigt trevliga och gemytliga människor utan även de som driver Kvarnå Trädgård. Där har man grisar som går fritt och bökar på odlingsmarkerna, eget växthus där man odlar helt fantastiska tomater av alla dess sorter och man odlar dessutom potatis, morötter, palsternackor, purjolök och mer därtill. Allt odlas giftfritt utan kemikalier och konstgödsel, bara det är fantastiskt! Här bryr man sig om sina råvaror och har respekt för både råvaran och moder jord. De har även ett trädgårdscafé samt en gårdsbutik där man kan njuta av och köpa hem gårdens råvaror. 
Besök gärna deras hemsida för att läsa mer om Kvarnå Trädgård och deras verksamhet---> Klicka här
 
Förutom sina fantastiska odlingar så tillverkar man även ett antal förädlade produkter på gården och jag har fått förmånen att testa deras egen blåbärsvinäger, "Ådalens blå pärla". Den tillverkas enligt gamla hederliga metoder genom s.k. vildjäsning av enbart blåbär, socker och källvatten. Den färdiga vinägern håller 0.5 vol. procent och ca 3-4% syra. 
 
Den är väldigt snäll med syran som möts upp direkt av en tydlig ton av skogsblåbär och en mycket angenäm eftersmak som stannar kvar i gommen några sekunder. Det här är ett riktigt hantverk, tillverkad från grunden med känsla och kärlek. En utmärkt vinäger att ha till sallader, i maten eller desserter. 
 
Nämnde jag förresten att Roger och Susanne vann silvermedaljen för sin vinäger "Ådalens blå pärla" i SM i Mathantverk i sin kategori "Innovation". Du som jobbar inom restaurang & storkök kan beställa vinägern genom Menigo. 
 
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: