Kocksnack

Clementincheesecake med chokladbotten

Kategori: Desserter

 

 
 

Chokladkakor
4½ dl vetemjöl 
½ dl strösocker 
200 g smör
2 msk kakao 
2 tsk vaniljsocker (med äkta vanilj)

Arbeta samman alla ingredienser till en deg. Dela degen i bitar som rullas till längder. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Tryck ut dem lätt och baka av kakorna mitt i ugnen på 175° i ca 8 minuter. Ta ut och låt svalna. 

Cheesecake

Botten
Chokladkakorna
100 gram smör, smält

Krossa kakorna (spara lite smulor till garnering) och blanda med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform som du klätt i bakpapper i botten och längs kanterna. 

Fyllning 

4 dl vispgrädde
2 dl mild yoghurt
4 clementiner
1 dl socker
8 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden lätt och fluffig och blanda ner yoghurten. Skala clementinerna och skär ner dem i små bitar, blanda ner i grädden tillsammans med sockret. 
Ta upp gelatinbladen ur vattnet utan att krama ur dem. Smält på svag värme i en kastrull och låt svalna. Vispa sedan ner gelatinet i gräddblandningen. Häll fyllningen i formen och sätt in i kylen och låt stelna i 3-4 timmar. 

Garnera med smulor, clementiner, hallon och mynta. 

 

Citronsmörkola

Kategori: Godis

Smörkola, en härligt gräddig, smörig och krämig kola med en frisk syra från citron får verkligen gommen att slå frivolter av smaklycka. Perfekt godis att göra själv då det är väldigt enkelt. 
 
 
 
4 dl vispgrädde
4 dl rårörsocker
2 dl ljus sirap
150 gram smör
1 ekologisk citron, skal + saft
1 krm salt
 
Mät upp alla ingredienser utom smör i en tjockbottnad kastrull och koka upp. Låt koka på medelhög värme i 10 minuter och vispa sedan ner smöret lite i taget. Låt koka vidare tills massan håller 124 grader. Häll upp kolan i en form med bakplåtspapper och låt den svalna. Skär sedan upp den i lagom bitar, riv över lite citronskal och rulla in kolorna i bakplåtspapper eller cellofan. 

Apelsinmarmelad med ingefära

Kategori: Frukost/Mellanmål, Sylt, saft och mos, Tillbehör

Marmelad, älskat av många på frukostsmörgåsen eller en god skorpa. Det är inte bara gott, det är dessutom ruskigt enkelt att göra själv och blir så mycket godare än alla köpevarianter som finns. 
 
 
 
 
 
2 kg ekologiska apelsiner
2 liter vatten
2 kg rårörsocker
10 cm ingefära, strimlad
 
Tvätta och borsta apelsinerna under ljummet vatten. 
Dela dem på hälften med skalet kvar och skär i halvmånar som du sedan strimlar ett par gånger.
Spara kärnorna i en liten tygpåse eller en större tekula och lägg ner i kastrullen tillsammans med den strimlade apelsinen och vattnet. Koka upp och låt koka under lock tills skalen mjuknar, ca. 45 minuter. Rör ner sockret lite i taget och ta i den strimlade ingefäran. Låt koka på medelhög värme utan lock i ytterligare 30-45 minuter, rör om då och då. 
 
Marmeladen är klar när den klarar marmeladprov, lägg upp 1 msk av marmeladen på en tallrik och ställ in den i kylen någon minut. Dra sedan en sked genom marmeladen. Om den flyter ihop behöver den koka en stund till, gör den inte det är den färdig.
Skumma av marmeladen ordentligt och häll upp i absolut rena glasburkar. Sätt på locket på en gång och förvara sedan svalt och mörkt.