Kocksnack

Råraka med löjrom

Kategori: Fisk/skaldjur, Förrätter

En klassiker bland förrätter i vårt avlånga land som smakar utsökt i de allra flesta gommar. Använd gärna vår goda, fina svenska löjrom från t.ex. Kalix eller Vänern om du vill lyxa till det lite extra. Vill du lägga lite mindre pengar på rommen kan du köpa den amerikanska löjrommen men tänk på att den ofta inte är lika fast som den svenska. Då mår den bra av att få "hänga av sig" i en finmaskig sil i 10-15 minuter. 
 
 
 
6 pers. 
 
Råraka
6 potatisar
salt
peppar
75 g smör

1 rödlök
2 dl creme fraiche
250 g löjrom
dill
 
Riv potatisen grovt och lägg den i kallt vatten i en bunke. Låt den ligga i vattnet 5-10 minuter så att lite av stärkelsen dras ur potatisen. Häll av vattnet och krama ur potatisen ordentligt. Hetta upp en stekpanna med smör och låt det bli gyllene innan du fördelar ut potatisen i små högar, 3-4 åt gången. Platta ut potatishögarna till rårakor och krydda med salt och vitpeppar och låt dem steka på medelvärme. Vänd rårakorna när de är härligt gyllene och krispiga i kanterna. 
 
Finhacka rödlöken och vispa creme fraichen så att den blir riktigt fast. 
Garnera varje råraka med en generös klick löjrom, hackad rödlök och creme fraiche. 
 

Härligt knäckig rabarberpaj med hemkokt vaniljsås

Kategori: Bakverk, Desserter

 
 

Pajdeg:
100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ekologisk äggula

10 st rabarber
½ dl mörkt muscovadosocker
1 tsk kardemumma

Smulor:
200 gram smör
200 gram råsocker
250 gram vetemjöl
2 tsk kardemumma

Vaniljsås:
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 dl strösocker
1 tsk vanilj (Bourbon vaniljpulver, liten glasburk 10 gram) eller 1 urskrapad vaniljstång
maizena

Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut den i botten på pajform, ca 20 cm i diameter och baka av på 175 grader i 8 minuter.

Skiva rabarbern i mindre bitar, spara 1 rabarber som du skär stänger av till garnering. Blanda upp rabarbern med muscovadosocker & kardemumma.

Arbeta försiktigt ihop ingredienserna till smulorna. Smöret ska bara precis gå in i degen så att den blir riktigt smulig. Fördela ut smulorna över bären, gör den lite högre in mot mitten och lite tunnare ut mot kanterna. Den kommer att sjunka i ugnen och bli jämn och fin. Garnera med rabarberstavarna så att du får ett fint mönster, tryck ner dem lite lätt i smulorna.

Sätt in i ugnen på 150 grader i 45-60 minuter.

Vaniljsås
Vispa ihop grädde, äggulor, socker och vanilj i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör ut 1 msk maizena i lite vatten och vispa ner lite i taget tills såsen får önskad konsistens. Kyl ner och servera till den ljumna pajen.

Vetelängder

Kategori: Bakverk, Desserter

 


1 kg vetemjöl
1 pkt jäst
1,5 dl socker
1 tsk salt
6,5 dl kall mjölk
150g kallt smör
2 tsk kardemumma

Fyllning:
400g smör, rumsvarmt
4 msk kardemumma (eller kanel, vaniljstång, annan god smaksättning)
1,2 dl strösocker

 

Väg upp mjölet i en bunke och ta i jäst, socker, smör, salt & kardemumma. Ta i mjölken och kör igång degblandaren på låg hastighet. Låt degen arbetas i 15-20 minuter, den ska vara ganska kladdig. Ta upp degen på mjölat bord och arbeta upp den med så lite mjöl som möjligt tills den är smidig. Lägg degen i mjölad bunke och låt den vila i rumstemperatur i 2½-3 timmar. Ta upp degen på mjölat bord igen, forma den försiktigt till en rektangel och dela degen i sex delar. Platta sedan ut varje del till en rektangel, ca 10*15cm. 

Rör ihop fyllningen och bred ut den på degen. Rulla ihop degen uppifrån och ner och försök att spänna åt den ordentligt när du rullar så att den får spänst. Lägg degen med skarven neråt på en plåt med bakplåtspapper, 3 per plåt. 

Klipp rullarna med en vass sax. Börja med änden som är längst ifrån dig och klipp degen i ca 45 graders vinkel, nästan rakt igenom. Vik fliken åt sidan och gör varannan flik åt vardera håll så att den ser ut som en fläta. 

Täck längderna med en handduk och låt dem stå framme och jäsa i ca 1 timme. Pensla ev. med vispat ägg el. mjölk och strö över pärlsocker. Baka av på 200 grader i ca.20-22 minuter. Pensla bullarna med mjölk eller sockerlag så fort de kommer ur ugnen så får de en fin och glansig yta.