Kocksnack

Smulpaj med mandelmassa, hallon och björnbär

Kategori: Bakverk, Desserter

 
 
Pajdeg:
175 gram smör
5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 ägg
 
2  pkt frysta hallon
1 pkt frysta björnbär
 
200 gram odense mandelmassa
 
Smulor:
200 gram smör
200 gram strösocker
250 gram vetemjöl
2 tsk kardemumma
 
Vaniljsås:
5 dl vispgrädde
5 äggulor
1 ½ dl strösocker
1 tsk vanilj (Bourbon vaniljpulver, liten glasburk 10 gram) 
maizena
 
Arbeta ihop alla ingredienser till pajdegen till en smidig deg. Tryck ut den i botten på ugnsform, ca 20*25 cm, 
Häll på de frysta bären och riv över mandelmassan. 
 
Arbeta försiktigt ihop ingredienserna till smulorna. Smöret ska bara precis gå in i degen så att den blir riktigt smulig. Fördela ut smulorna över bären, gör den lite högre in mot mitten och lite tunnare ut mot kanterna. Den kommer att sjunka i ugnen och bli jämn och fin. 
 
Sätt in i ugnen på 150 grader i 45-60 minuter. Låt svalna 10-15 minuter och garnera gärna med färska hallon och mynta eller citronmeliss. 
 
Vaniljsås
Vispa ihop grädde, äggulor, socker och vanilj i en kastrull. Koka upp under omrörning. Rör ut 1 msk maizena i lite vatten och vispa ner lite i taget tills såsen får önskad konsistens. Kyl ner och servera till den ljumna pajen. 

Nattstekt högrev med chipotlechili, dragonmajonnäs och rostad sötpotatis

Kategori: Kött

Det här är en rätt som kräver lite mer förberedelse då tillagningen sker på låg värme under lång tid, förslagsvis sätter du in högreven i ugnen på kvällen när du går och lägger dig och så tar du ut den ur ugnen lagom till frukost. Då har du en bra förberedelse till själva middagen när du kommer hem ifrån jobbet.

 

 

1kg hel högrev

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotlepasta
1 msk vitvinsvinäger
1 brk krossade tomater
1 msk farinsocker
Tabasco
Svartpeppar

1 kg sötpotatis

2st äggulor
1 msk citronjuice
3 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
4 kvistar dragon (eller 1 msk torkad)
2 krm salt
vitpeppar

 

Dag 1.

Sätt ugnen på ca. 70grader. Gnid in högreven med rapsolja, salt och svartpeppar. Bryn den sedan runtom i en het panna med en klick smör. Sätt in högreven i ugnen och låt den stå till morgonen efter, den kommer behöva minst 7-8timmar i ugnen. Ta ut den ur ugnen, låt den svalna och ställ in i kylskåpet.

Dag 2.

Sätt ugnen på 240 grader. Ta fram högreven ur kylskåpet och låt den bli rumstempererad.

Skala sötpotatisen om du vill och dela den sedan i lagom bitar, annars går den utmärkt att äta med skalet på. Lägg i en ugnsform och ringla över lite olja. Sätt in i ugnen och låt rosta tills dem får fin färg. Ta ut ur ugnen och salta.

Finhacka löken och vitlöken och bryn dem i en kastrull med lite olja. Ta i paprikapulvret och chipotlepastan och låt det fräsa med en kort stund. Ta i vinägern och dem krossade tomaterna. Ta i tre droppar tabasco, farinsocker och en halv dl vatten. Låt koka ihop till en god tomatsås och smaka upp den med salt mot slutet.

Medan tomatsåsen puttrar kan du slå ihop majonnäsen. Rör ihop äggulor, senap och citronjuice i en skål. Ta i oljan droppvis under kraftig vispning och tillsätt oljan gradvis tills du har en tjock majonnäs. Vill du använda stavmixer går det bra. Hacka dragonen och rör ner den med lite salt och vitpeppar.

Skär upp högreven i skivor och lägg upp på ett serveringsfat, slå sedan över den heta tomatsåsen så att köttet värms på. Servera med dragonmajonnäsen och den rostade sötpotatisen.

Flätat vetebröd

Kategori: Bakverk

 
 
50 gram jäst
850 gram ekologiskt vetemjöl
½ dl olivolja
20 gram salt
5 dl kallt vatten
 
Väg upp alla ingredienser utom pumpafrö och kör i degblandaren i 12-15 minuter till en smidig deg. 
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 8 lika stora delar. Rulla ut varje del till en lång och jämn degbit på mjölat bord. Lägg ut 4 stycken längder lodrätt framför dig. Fläta sedan de olika längderna omlott om varandra, lite som när du sätter upp en fläta i håret. Vik in ändarna och forma till hela flätan så att den blir jämn och tät. Lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa i rumstemperatur i 2-3 timmar. Baka av på 225 grader i 20-22 minuter.