Kocksnack

Hemgjorda chips

Kategori: Tilltugg, Tips och råd

Att göra sina egna chips är betydligt enklare än vad man kan tro. De blir betydligt godare än alla industriella chips och du vet precis vad du stoppar i dig när du gör dem själv. Kilopriset blir också betydligt mer humant, köpechips ligger på mellan 85-150 kronor/kg medan hemmagjorda slutar på mellan 11-25 kronor/kg. 
 
 
 
 
10-12 medelstora potatisar
 
Sätt igång fritösen och ställ in den på 150 grader. (jag använder rapsolja i min fritös)
Skiva potatisen så tunt som möjligt (gärna på mandolin) och lägg den i kallt vatten för att skölja bort stärkelsen. Byt gärna vattnet två-tre gånger. Häll av vattnet och lägg upp den skivade potatisen på en handduk eller hushållspapper och torka av den noga. Vatten i fritösen är inget att leka med. 
 
Fritera din potatis i 10-12 minuter och vänd runt den då och då tills den fått fin gyllene färg och blivit krispig. Tag upp på hushållspapper och salta lätt. Du kan också ta på din favoritkrydda om du föredrar annan smak på chipsen än lättsaltade. 
 
Förslag på kryddor: Lökpulver (grillchips), torkad dill, färsk timjan, grillkrydda, chilipeppar osv osv. 
 
Du kan även göra chips av andra rotsaker såsom rödbetor, palsternacka, persiljerot, rotselleri, jordärtskocka osv. 
 
 

Kikärtsbollar med koriander och citron

Kategori: Varmrätt, Vegetariskt

 
6-8 portioner
 
500 gram okokta kikärtor
1 citroner, skal + saft
30 gram färsk koriander
ca 1 msk salt
0,75 dl olivolja
0,75 dl kallt vatten
0,5 dl vetemjöl
0,75 dl strimlad persilja

500 gram couscous ( serveras vid sidan om)
2 msk olivolja
 

Blötlägg kikärtorna över natten. Koka dem mjuka och låt svalna.

Mixa slätti matberedare med övriga ingredienser utom couscous och forma bollar som du steker i olja till fin färg. Du kan också göra biffar eller trycka ut massan i en ugnsform. Baka då i ugnen på 175 grader i ca. 15-20 minuter.

Mät upp couscous, olja, salt och dubbelt så mycket kokande vatten i en kastrull och låt svälla. Rör om och ge ett uppkok, tag från värmen och låt vattnet ånga bort under lock. 

Servera kikärtsbollarna med couscous, en kall yoghurtsås eller ört-creme fraiche.

Renskav med svamp, lök, sockerärta, gräddsås och lingon

Kategori: Husman, Kött, Vilt

 
 
4 personer.
150 gram lingon
100 gram strösocker
6 små rödlökar
4 dl vispgrädde
1½ dl mjölk
1 msk kalvfond
75 gram smör
2 pkt renskav
10 champinjoner, kvartade
100 gram sockerärtor, strimlade
salt + vitpeppar
 
Rör ihop lingon och strösocker i en skål. 
 
Skala rödlöken och koka dem sedan 2 minuter i lättsaltat vatten. Spola av med kallvatten och dela dem sedan mittitu och plocka isär löken. Lägg i en skål så länge. 
Koka upp grädden med mjölken och kalvfonden och låt småputtra tills såsen tjocknar, smaka av med salt och vitpeppar. 
 
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn renskaven. Ta i champinjonerna och låt dem få lite färg, ta sedan i löken och fräs ett par minuter. Ta i sockerärtorna på slutet och låt dem precis bli varma. 
 
Servera med kokt potatis eller potatispuré och lingonen.