Kocksnack

Bakpotatis med röra på varmrökt lax

Kategori: Fisk/skaldjur

 
 
4 personer
 
4 bakpotatisar
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
½ tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
300 g varmrökt lax
150 gram philadelphia
½ citron, pressad
dill
 
Sätt ugnen på 200 grader. Stick ett par hål i potatisarna (de kan explodera i ugnen annars) och sätt in dem på en plåt tills de är mjuka rakt igenom. Det tar ca. 45-60 minuter beroende på storlek. 
 
Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en bunke. Vispa i oljan, droppvis i början och mer eftersom tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med salt. 
Dra av skinnet från laxen och blanda ner den i majonnäsen, rör ner philadelphian. Smaka av med pressad citron, salt och finskuren dill. 
 

Högrevschili med öl och chipotle

Kategori: Varmrätt

 
 

1 kg högrev
2 gula lökar
1 rödlök
2 vitlökar (solo)
2 röda spansk peppar
½ tub tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 msk rökt paprikapulver
½ msk kakao
1 tsk chipotlepasta
1,5 L vatten
1 dl rött vin
2 dl vitt vin
5 dl mörk öl
1 nybryggd stark espresso
färsk koriander

 

Tärna upp högreven i 2*2cm stora bitar. 
Skala och tärna löken i stora bitar. Skiva vitlöken och skiva pepparn, ta med kärnorna för extra hetta.
Hetta upp en stor kastrull med en klick smör och bryn köttet runt om. Ta i lök, peppar och vitlök och låt fräsa med en stund. Salta och rör om.
Ta i tomatpurén, chipotlepasta, kakao och paprikapulver och låt det rostas lätt. Slå på vinet, ölen och de krossade tomaterna. Ta i kaffet och låt alltsammans koka upp. Sänk värmen och låt chilin sjuda så länge du bara har tålamod till, ju längre desto godare kommer den att bli. Spä med vätska när den börjar koka torrt. Låt den åtminstone få minst 3 timmar på spisen.
Smaka upp med salt och skiva ner ett stort knippe färsk koriander som du tar i mot slutet. Servera som det är eller med ris/bulgur till.

Koka vaniljkräm (Creme Anglaise)

Kategori: Bakverk, Desserter

Att koka sin egen vaniljkräm låter mer avancerat än vad det egentligen är. Det är inte speciellt komplicerat och tar inte nämnvärt mycket längre tid än att röra ihop en färdig pulvermix, men ack så mycket godare det blir. Dessutom är det roligt att kunna säga att man gjort den helt själv från grunden när gästerna berömmer den goda smaken. Använd gärna ekologiska ingredienser
 
 
 
Till ca. 5 dl vaniljkräm behöver du:
3,5 dl vispgrädde
½ dl rårörsocker
5 äggulor
1 vaniljstång
2 msk maizena
30 gram smör
 
Rör ihop vispgrädde, strösocker, äggulor och maizena. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljen. Lägg ner vaniljen och stången i kastrullen och koka upp under omrörning tills vaniljkrämen tjocknar. Krämen får aldrig koka utan ska sjuda under hela tillagningen. Tag från värmen när du har uppnått önskad konsistens, ta ur vaniljstången. 
Vispa ner smöret på slutet och kyl ner krämen. Den håller 2-3 dagar i kylskåp om du inte lyckas äta upp den med en gång, förvara i tätslutande glasburk.