Kocksnack

Surdegsfrallor med råg

Kategori: Bakverk, Bröd



300g rågsurdeg - grundrecept finns längre ner
750g rågmjöl, gärna ekologiskt
250g vetemjöl
6.5 dl rumstempererat vatten
30g salt
 
Dag ett
Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen ca 1½ timme innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.

Väg upp alla ingredienser i en bunke och rör ihop allting med en trägaffel eller stor slev. Låt degen precis bara gå ihop och låt den sedan vila i rumstemperatur i 1 ½ timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den till en smidig och elastisk deg. Lägg degen i en bunke med en linneduk runtom och sätt in bunken i kylen över natten. Täck bunken med ett par kökshanddukar så att det inte blir för kallt för degen att jäsa.
 
Dag två
Ta upp degen på mjölat bord och sträck ut den försiktigt till en rektangulär deg. Dela degen i lagom bitar för frallor och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt temperera sig till rumstemperatur och baka av på 250grader i 20-30minuter eller tills de fått fin färg på skorpan. 
 
 
Surdegsgrund:

Dag 1
1 dl fint rågmjöl, gärna ekologiskt
1 dl vatten 40grader

Blanda väl i en vid bunke och täck över med en handduk. Låt stå i rumstemperatur i 3 dygn. Rör om väl varje dag.

Dag 4
Tillsätt 1 kg fint rågmjöl och 1 L vatten, 40grader. Blanda väl och låt stå övertäckt 1 dygn.

Dag 5
Dela upp degen i 10 delar i små bunkar som du fryser in. Ta fram dagen innan du ska baka och låt degen tina. När du kommer till sista degen upprepar du steg 4. 

Om du bakar ofta kan du förvara surdegen i kylen och mata med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten efter varje gång du använt den.
 
Innan du bakar med surdegen är det viktigt att den är aktiv och bubblande och inte för sur, den ska vara lätt och fräsch om du smakar på den, bara en lätt syra. Ta fram surdegen ca 1½ timme innan baket. Mata den med lite nytt mjöl och vatten och låt den jäsa på sig i 1½ timme. När du öppnar burken ska det pysa till och surdegen ska bubbla, då är den riktigt aktiv.

Helstekt fläskfilé med blomkålscreme, ruccolapesto, rödvinssås, kantarell och rödlök

Kategori: Kött, Varmrätt

Det här är en ganska enkel maträtt som visserligen innehåller en del olika moment men på det stora hela är det inte särskilt avancerat. Imponera på dina gäster med denna maträtt som kommer få dem att häpna och känna att de är på restaurang fast de i själva verket är hemma i ditt vardagsrum. 



Fläskfilé 
1 fläskfilé
Stubbs pork rub

Gnid in fläskfilén med rubben. Bryn runtom i en panna med smör och lägg sedan filén på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i ugnen på 100 grader tills innertempen är 66 grader (svenskt kött) 70 grader (ej svenskt kött). Medan fläskfilén är inne I ugnen förbereder du dem andra momenten. 

Blomkålscreme 
1 blomkålshuvud 
Salt
50g smör 

Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa slätt med smöret. Smaka av med salt.

Ruccolapesto
70g ruccola
1 dl olivolja

Mixa med stavmixer eller blender till en helt slät pesto.

Rödvinssås 
5 dl rödvin
1/2 dl kalvfond
1 rödlök
4 timjankvistar 
5 vitpepparkorn
2 lagerblad

Koka upp alltsammans i en kastrull och låt sjuda på medelvärme tills såsen reducerat tills den börjar tjockna. Sila av kryddorna och smaka ev. av med salt. 

Rödlök 
6 röda steklökar

Skär av topparna på lökarna och lägg ner dem i kokande vatten i 30 sekunder. Häll av vattnet och kyl ner löken i kallt vatten. Dela lökarna på mitten och plocka ut lökbitarna var för sig. 

Kantarell
2 hg färska kantareller

Rensa svampen och stek de hastigt i en het panna med en klick smör. Ta i rödlöken på slutet så att den precis blir varm. 

Grillade färsbiffar med smak av spiskummin & rökt paprika

Kategori: Färsrätter, Varmrätt


Ca 15 biffar 

1 kg nötfärs 
2 dl creme fraiche
1 ägg
1 gul lök, finhackad
1 msk spiskummin
2 tsk rökt paprikapulver 
1 krm chilipulver
1 msk kalvfond 
1 msk salt
svartpeppar 

Blanda ihop alla ingredienser till biffarna och låt smeten vila i 10 minuter. Forma sedan biffar i lagom storlek genom att först rulla en boll som du sedan plattar till lätt. Blöt fingrarna mellan varje biff så går det lättare och biffarna blir snyggare. Grilla över perfekt glöd (eller stek i smör om du inte orkar tända grillen) och grilla gärna ett gäng champinjoner till också. 

Servera med kokt potatis, turkisk yoghurt, ajvar relish, färska tomater och rödlök.