Kocksnack

Härligt frasiga scones

Kategori: Bröd

Vad är väl inte nybakade scones en lördagmorgon om inte alldeles alldeles underbart. Skäm bort dig själv, någon du tycker om eller dina barn med härligt frasiga, ljumna scones. Jag garanterar att det ger en riktigt god start på dagen för även den tröttaste sjusovaren. 
 
 
4 dl ekologiskt vetemjöl
1 krm salt
2 tsk bakpulver
50g ekologiskt smör
2 dl ekologisk kall mjölk
ev. smaksättning
 
Mät upp mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Riv ner smöret på rivjärnet. 
Tillsätt mjölken och rör ihop allting till en kladdig deg. Klicka ut på bakpapper i portionsscones, 2 runda kakor eller en längd och baka av på 250 grader i 10-12 minuter mitt i ugnen. 
 
Förslag på smaksättning:
1 tsk kardemumma + 1 tsk socker
1 dl torkad frukt och/eller hackade nötter/frön
1 tsk krossade fänkålsfrön eller kummin
 
Det är även gott att toppa sina scones med hackade färska örter innan man bakar av dem. 
 
Bifogar mitt recept på apelsinmarmelad med chili som passar ypperligt ihop med nybakade scones.
Receptet hittar du HÄR 

Energigivande hallonsmoothie

Kategori: Desserter, Frukost/Mellanmål, Tips och råd


1 liter naturell yoghurt
2 bananer
1 ask färska hallon
2 dl frysta hallon
3 färska jordgubbar 
6 blad basilika
0.5 dl havregryn 
1 tsk vaniljessens 

Kör alla ingredienser i en blender till en slät konsistens. Häll upp i glas och garnera med färska bär och ev. basilikablad eller mynta.

Chocolate chip brownie fudge cake

Kategori: Bakverk, Desserter

 
3 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
150 gram smör, smält
½ dl vispgrädde
3 msk kakao
1 vaniljstång 
100g mörk choklad (droppar eller hackad)
1 dl karamelliserad mjölk
 
Vispa ihop alla ingredienser utom chokladen, vaniljstång och karamelliserad mjölk till en jämn smet. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner vaniljen och chokladen i smeten. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form, antingen springform eller en rektangulär plåt. Täck även kanterna med papper. Häll ut hälften av smeten på papperet och ringla över den karamelliserade mjölken. Täck med chokladsmet och baka av på 175 grader i 12-16 minuter. Kakan ska vara aningens kladdig i mitten när den är färdig så passa den noga.

Stjälp upp kakan på ett fat eller skärbräda och låt svalna något. Skär upp i lagom stora bitar, pudra ev med florsocker och garnera med färska bär och citrontimjan.