Kocksnack

Blomkål

Kategori: Mat i förskolan, Tips och råd, Vegetariskt

Blomkål- en riktigt god, vacker och smakrik kål som förutom bl.a. C - vitamin och kalium även innehåller ämnet allicin (finns även i vitlök). Allicin är känt för sina egenskaper att dämpa inflammationer men fungerar också som ett hormetin – ämne som kontrollerar åldringsprocessen i kroppen. Mest allicin får du i dig om du äter blomkålen rå.
 
 
Blomkål har även en rad olika användningsområden och passar bra till bl.a.
Rosta hel och skiva (bra alternativ till en köttbit)
Som puré, soppa eller kräm
Råstekt, ugnsbakad, som råkost
Riva fint, blanda med ägg och använda som t.ex. glutenfri pizzabotten. Osv osv.
 
För att rosta blomkålen hel sätter du helt sonika in hela huvudet med blast och allt i mitten av ugnen på galler på 225 grader tills kålen fått en fin gyllenbrun färg. Du kan äta även stammen på blomkålen.
 
För att göra blomkålssoppa finner du recept här 
http://kocksnack.se/2013/december/blomkalssoppa-med-knaperstekt-bacon.html
 
För att göra blomkålspuré så kokar du blomkålen tillsammans med en skalad och delad potatis i grädde, bara precis så det täcker. Häll av en del av grädden men spara gärna, gott att ha till gräddsås. Mixa blomkål och potatis och passera sedan genom en finmaskig sil så att purén blir helt slät. Smaka upp med en klick smör, salt och vitpeppar. 


bloglovin

Hallon- och basilikamoussetårta

Kategori: Bakverk, Desserter

 
 
Tårtbotten:
3 ägg
4 ½ dl strösocker
150 g smält smör
2 1/4 dl mjölk
4 ½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
 
Vispa ihop ägg och socker pösigt. Ta i resterande ingredienser och vipsa ihop. 
Klä in en springform i bakplåtspapper, både botten och kanter och smöra pappret.
Häll smeten i formen och baka av på 175 grader i 35-40 minuter. Ta ut och låt svalna. 
 
Hallon- och basilikamousse:

1 L färska hallon (eller 500 g frysta, tinade)

1 dl strösocker

10 basilikablad
4 gelatinblad

5 dl vispgrädde

2 msk strösocker


 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Ta fram grädden och låt den rumstempereras.

Mixa hallon, basilika och 1 dl socker med stavmixer och passera purén genom en finmaskig sil. Släng kärnorna.
 
Koka upp 1 dl av purén i en kastrull och ta i gelatinbladen och rör om tills dem smält. Häll tillbaka den varma purén i den kalla och blanda väl. Vispa grädden luftig med resten av sockret, försök få ungefär samma konsistens på grädden som på purén så blandar den sig bättre. När hallonpurén har svalnat av så vänder du försiktigt ner den i grädden med en slickepott så att den håller sig luftig. Låt moussen sätta sig i kylen i 3-4 timmar.
 
Montering:
1 dl ekologisk apelsinjuice
5 dl färska hallon
basilika
 
Dela tårtbotten i tre delar och lägg botten upp och ner på ett tårtfat (så att du får den bakade sidan uppåt), stänk över lite av juicen. Stryk upp botten med hallonmousse, lägg på nästa lager, på med juice och mer mousse. Lägg på översta tårtbotten upp och ner (så att den bakade sidan hamnar neråt) och stryk upp med lättvispad grädde. Garnera tårtan med färska hallon och basilika. 
 
Tips: Om du vill att tårtan ska få en mer vuxen smak (och bara serveras till vuxna) är det gott att istället för apelsinjuice använda midori eller annan fruktlikör för att dränka in bottnarna. 
 
 


bloglovin

Ratatouille med kikärtor

Kategori: Mat i förskolan, Såser, Tillbehör

Ratatouille är en klassisk fransk grönsaksröra med tomatsås som grund. I det här receptet får röran en ny bekantskap i form av kikärtor som gör den lite matigare. Ratatouille passar bra till både pasta, ris och potatis eller som tillbehör till kött, fisk och kyckling. 
 
 
 
1 gul lök, tärnad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 paprika - strimlad
1 aubergine - skuren i kuber
1 zucchini - skuren i kuber
2 tsk torkad timjan
1 msk vitvinsvinäger
2 brk krossade tomater
2 dl vatten
1 tsk socker
1 brk kokta kikärtor - avhällda och sköljda
färsk bladpersilja
 
Lägg zucchini och aubergine på ett fat och gnid in med lite salt för att dra ur lite vätska. Auberginen blir lätt svampig i konsistensen annars och inte så god. Häll av vätskan.
 
Hetta upp en kastrull med lite olja och fräs löken och vitlöken utan att den tar färg. Ta i aubergine, paprika, zucchini och timjan och låt fräsa ett par minuter. Tillsätt sedan vinäger, socker, vatten och krossad tomat och låt koka upp.
 
Låt allting koka i 20-30 minuter på medelhög värme. Smaka upp med salt och nymalen vitpeppar. Ta i kikärtorna mot slutet och låt dem precis bli varma. Servera som det är eller om du hellre föredrar det så kan du mixa såsen. Garnera såsen med finskuren persilja. 


bloglovin