Kocksnack

Krämig chili- & vitlökssill

Kategori: Julstök

 
 
2 brk inläggningssill
3 dl creme fraiche
½ dl majonnäs (gärna hemgjord)
1 röd chili, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna fint på microplane (=fint rivjärn)
1 schalottenlök, finhackad
 
Koka en 1-2-3 lag till sillen (1 del ättika 12%, 2 delar socker, 3 delar vatten) om du inte använder 5-minuterssill. Låt stå i en till två dagar i lagen först om du kokar själv. 
Blanda ihop creme fraiche och majonnäs och ta i chili, schalottenlök och vitlök. Smaka av med salt och vitpeppar. 
Skär ner sillen i lagom bitar och lägg ner i såsen och låt den dra sig i kylen under natten. 
Sillen håller ca två veckor i kylen. 

Lussekatter

Kategori: Bakverk, Julstök

 

50g jäst
850g vetemjöl
85g socker
1tsk salt
5 dl kall mjölk
150g kallt smör
1 g saffran
1 cl ren sprit, (vodka/ljus rom)
1 ½ dl russin

Lägg saffranet i en liten skål och häll på spriten. Låt saffranet dra ett par minuter, då frigörs alla smaker ordentligt. 

Väg upp alla ingredienser i en bunke och kör igång degblandaren på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig. Precis mot slutet tar du i russinen och kör degen några varv på högre hastighet så att russinen blandas in ordentligt. 

Dela upp degen på två bitar och dela varje deg i 12 lika stora delar. Rulla ut till en lång och jämn degbit, som ett tjockt snöre och rulla sen in ändarna åt varsitt håll mot mitten. Lägg bullarna på bakpappersklädd plåt. 

Har du tålamod så sätter du in plåtarna med bullar i kylen och låter dem jäsa äver natten, då blir de bara ännu godare. Annars följ nedan. 

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 - 2½ timme. Baka av på 225 grader i 4-6 minuter beroende på storleken på bullarna. Pensla direkt med mjölk när bullarna kommer ut ur ugnen så får de en fin och blank yta.

Chili- och fänkålssill

Kategori: Fisk/skaldjur, Julstök

Ett lite annorlunda silltips idag med hetta från chili, en lätt aniston från fänkål och en fräsch arom från dillfrö. 
 
 
 
2 brk inläggningssill
1 röd chilifrukt (spansk peppar)
½ fänkål
1 krm dillfrö
 
Koka en 1-2-3 lag till sillen (1 del ättika 12%, 2 delar socker, 3 delar vatten) om du inte använder 5-minuterssill. Låt stå i en till två dagar i lagen först om du kokar själv. 
 
Skiva chilin tunt och behåll kärnorna. Strimla fänkålen fint och lägg ner chili, fänkål och dillfrön i sillen tillsammans med lagen. Låt sillen stå i kylen över natten innan du serverar. 
Sillen håller ca två veckor i kylen.