Kocksnack

Kardemummabullar

Kategori: Bakverk, Desserter

Kardemummabullar... bullarnas bulle enligt mig och det är nog min absoluta favorit bland alla de olika sorters bullar som finns i vårt avlånga land. Imorse tog jag mig för att baka en omgång av dessa underbara bullar och nu tänkte jag dela med mig av mitt recept till er. Idag valde jag att göra mina bullar i form av små nystan och jag har beskrivit hur jag gör i receptet. Ha en härlig söndag! 

 

50g jäst
850g vetemjöl
1 dl socker
1tsk salt
5 dl kall mjölk
150g kallt smör
2 tsk kardemumma

Fyllning:
300g smör, rumsvarmt
3 msk kardemumma
1dl strösocker

Topping:
1dl strösocker
2 tsk kardemumma

Lägg alla ingredienser i degblandaren och kör igång på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig.

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp den i tre delar. Kavla ut en del i taget till en stor rektangel, ca ½cm i tjocklek. Bred på en tredjedel av fyllningen och se till att bre ut ända ut i kanterna. Vik sedan ner den översta delen på degen mot mitten och vik sen upp den nedre delen och lägg den ovanpå så att du får en lång platt deg.

Kavla ut degen igen så att den blir ca 1cm tjock. Ta en vass kniv eller en sporre och skär degen i 2cm breda, långa strimlor. Rulla upp degen runt ditt pek- och långfinger, ungefär som ett garnnystan, till lagom storlek.
Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 2-2½ timme. Rör ihop 1dl strösocker med 2 tsk kardemumma och strössla över bullarna innan du sätter in dem i ugnen. Baka av på 250grader i 8-12minuter beroende på storleken på bullarna.

Lasagne

Kategori: Färsrätter, Husman

 
 
600g nötfärs
1 st gul lök tärnad
2 vitlöksklyftor tärnad
1 st morot, riven
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
2 dl rödvin
1 burk krossade tomater (MUTTI)
2 msk tomatpuré
2 msk
 kalvfond
färsk timjan
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt/vitpeppar
färsk basilika
1 pkt lasagneplattor
 
Bechamelsås
25g smör
2 msk vetemjöl
4dl mjölk
salt/vitpeppar


Bryn färsen i en stekpanna samtidigt som du fräser lök, vitlök och morot i en stor kastrull. Ta i färsen i kastrullen och ta i tomatpuré och låt den fräsa med ett tag. Strö över vetemjölet och tillsätt vatten, vin, och krossade tomater och rör om. Ta i kalvfond och salt och vitpeppar samt paprikapulver, timjan och cayenne. Låt såsen puttra i minst 25-30 minuter, gärna längre om du har möjlighet. Späd med vatten emellanåt om det behövs. Mot slutet smakar du upp med salt/vitpeppar samt tar i strimlad färsk basilika. 
 
Bechamelsås
Smält smöret i en kastrull och dra från värmen. Vispa ner mjölet och ta i lite av mjölken. Vispa alltsammans smidigt och ställ tillbaka på plattan. Ta i resten av mjölken och låt koka upp. Låt sjuda tills såsen blivit riktigt tjock och smaka upp den med salt och vitpeppar.
 
 
Ta en ugnsform i storlek ca15*20cm och börja med lite sås i botten på formen. Lägg ut ett lager lasagneplattor och sedan ett lager köttfärssås och lite bechamel. Upprepa två lager till och avsluta med att toppa lasagnen med den sista bechamelsåsen. Strö över riven ost och sätt in i ugnen på 175grader i 35-45minuter. 
 

Tomatsås

Kategori: Såser, Tillbehör

Tomatsås, en av våra fem grundsåser som det säkert finns lika många recept på som det finns individer runtom i världen. Denna klassiska sås finns i miljoner utföranden och kan varieras i all oändlighet. Här är en av mina varianter på tomatsås som passar utmärkt att servera precis som den är till nykokt pasta såväl som till köttbullarna.
 
 
 
 
 
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackad
8 tomater, tärnade
8 st soltorkade körsbärstomater
½ dl tomatpuré
1 msk rödvinsvinäger
2 msk kycklingfond
1 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 msk socker
1 knivsudd cayennepeppar
salt
svartpeppar
 
Hetta upp en kastrull eller panna med höga kanter med lite olivolja. 
Fräs löken och vitlöken utan att de tar färg och ta sedan i tomatpurén och låt den rostas en kort stund. Ta sedan i tomaterna, vinäger och kycklingfonden. Låt fräsa ett par minuter och strö sedan över vetemjölet. Häll i vattnet, rör om och ge såsen ett uppkok. Smaka av med socker, cayenne, salt och svartpeppar. Låt såsen koka tills den tjocknat och mixa den sedan om du vill ha en slät tomatsås.