Kocksnack

Hel grillad kyckling med currysås

Kategori: Fågel, Husman

 

 
 

1 hel kyckling
Olivolja
1 tsk paprikapulver
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk spiskummin
0,5 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk salt

 

1 äpple
2 schalottenlökar
3dl vatten
0,5dl ananasjuice
2 tsk Kycklingfond
1-2 msk curry (beroende på hur stark du vill ha den)
5dl vispgrädde
Salt/vitpeppar


Gnid in en hel kyckling med olivolja och kryddorna. Sätt in i ugnen på 175grader i 50-60 minuter eller tills innertemperaturen är 72grader.

Skala äpple och lök och tärna de fint. Hetta upp en klick smör i en kastrull och fräs äpple och löken utan att de tar färg i någon minut. Ta i curryn och låt den rosta några sekunder. Slå på vatten och ananasjuice och låt koka ner tills äpple och lök har mjuknat. Mixa sedan resterande vätska slät med mixerstav och ta i grädden och fonden och låt koka upp igen. Smaka av såsen med salt och vitpeppar och låt den puttra på svag värme tills den tjocknar.

 

Servera med ris.



bloglovin

Högrevschili

Kategori: Husman, Kött

 
 

1 kg högrev
2 gula lökar
1 rödlök
2 vitlökar (solo)
½ tub tomatpuré
1 burk krossade tomater
1 msk rökt paprikapulver
1,5 L vatten
1 dl rött vin
2 dl vitt vin
5 dl mörk öl
2 röda spansk peppar
1 nybryggd stark espresso
färsk koriander

 

Tärna upp högreven i 2*2cm stora bitar.
Skala och tärna löken i stora bitar. Skiva vitlöken och skiva pepparn, ta med kärnorna för extra hetta.
Hetta upp en stor kastrull med en klick smör och bryn köttet runt om. Ta i lök, peppar och vitlök och låt fräsa med en stund. Salta och rör om.
Ta i tomatpurén och paprikapulver och låt det rostas lätt. Slå på vinet, ölen och de krossade tomaterna. Ta i kaffet och låt alltsammans koka upp. Sänk värmen och låt chilin sjuda så länge du bara har tålamod till, ju längre desto godare kommer den att bli. Spä med vätska när den börjar koka torrt. Låt den åtminstone få minst 3 timmar på spisen.
Smaka upp med salt och skiva ner ett stort knippe färsk koriander som du tar i mot slutet. Servera som det är eller med ris till.

 



bloglovin

Lågtempad fläsksida med sötpotatispuré, vattenmelon och rödvinssky

Kategori: Kött

 
 
1 hel fläsksida med svål (orimmad) ca 1,5kg
salt
malen ingefära
 
700g sötpotatis
1½ dl grädde
50g smör
salt/vitpeppar
 
300g vattenmelon
 
Rödvinssky
5 dl rött vin
1 st gul lök
5 dl buljong (kalv eller grönsaks)
2 st vitlöksklyftor
2 msk smör
½ tsk timjan
½ tsk rosépepparkorn
½ tsk svartpepparkorn
2 st lagerblad
salt
vitpeppar

 
Dag ett 
Sätt ugnen på 80grader. Lägg fläsksidan med svålen neråt på en djup ugnsplåt och gnid in den med salt och malen ingefära. Täck med lock eller folie och sätt in plåten i ugnen och låt den gå i minst 12timmar, ju längre desto mörare kommer den att bli. 
 
Dag två
Ta ut fläsksidan och höj ugnstemperaturen till 240grader.
Vänd upp sidan med svålen upp och dela den i lagom portionsbitar. Lägg på plåt med svålen upp och krispa upp svålen så att den blir knaprig och gyllene. Det tar ca. 10-15minuter.
Sätt in sötpotatisen hel i ugnen med skalet kvar och låt den rosta tills den blir mjuk. Låt svalna något och skala den sedan. Vispa ihop sötpotatisen med grädde och smör till en slät puré och smaka upp med salt och vitpeppar. 
Kärna ur vattenmelonen och skär i kuber. 
 
Skyn
Grovhacka lök & vitlök. Fräs i smör utan att det tar färg.
Häll på hälften av vinet och all buljong och ta även lite av vätskan från fläsket. Ta i kryddorna.
Låt reducera (koka ner) till hälften. Sila bort lök & kryddor. 
Sätt tillbaka kastrullen på plattan och ta i resten av vinet, låt koka upp.
Smaka av med salt & vitpeppar. 
 


bloglovin