Kocksnack

Renskavsgryta

Kategori: Husman, Kött, Vilt

Det här är en av mina absoluta favoriträtter. Mycket för att det var ett stående inslag när min farmor fortfarande levde. Jag hälsade ofta på henne när hon bodde på Brännkyrkagatan här i Stockholm och vi lagade alltid mat tillsammans. Jag minns att hon alltid uppmuntrade och uppskattade min kokkonst och var en av dem som trodde på mig och stöttade mig i början av min karriär. Nu tänkte jag dela med mig av vårt recept till er och jag hoppas att ni uppskattar det lika mycket som jag.

 

600 g renskav
2st gul lök
1 pkt bacon
6 champinjoner
6 dl grädde
0,5 dl kalvfond
½ burk syltlök
Salt
Vitpeppar
Maizena

 

Skala och tärna löken fint. Tärna baconet. Bryn renskaven, bacon och löken i en het panna med smör. Kvarta champinjonerna, ta i dem och koka ur vätskan ur dem.
Tillsätt grädde och smaka upp med fond och salt/vitpeppar. Ta i syltlöken mot slutet och låt de bli varma.
Låt grytan puttra i 20-30min och red ev. med maizena för tjockare sås.
Servera med pressad potatis, kokt potatis eller ris.



bloglovin

Grillad kycklingklubba med ris och het tomatsås

Kategori: Fågel

En otroligt snabb och lättlagad middagsrätt med härlig hetta kombinerat med en fräsch syra av lime. Blir garanterat en succé.

 

6 kycklingklubbor (lår+ben)
olivolja
paprikapulver
timjan
6 st tomater
1 st rödlök
2 röda spansk peppar
1 st lime
2 vitlöksklyftor
2dl vatten
färsk koriander
salt/vitpeppar

 

Gnid in kycklingen i olivolja, paprikapulver, timjan och salt. Sätt in i ugnen på 200grader i c 30minuter eller tills innertemp är 72grader.

Tärna tomaterna fint. Hacka rödlök, spansk peppar och vitlök fint. Fräs upp lök, peppar och vitlök i lite olja i en kastrull och ta i tomaterna och vatten. Låt puttra ett par minuter och mixa om du vill ha en slät sås. Riv ner skalet från limen och pressa i saften. Skär ner lite färsk koriander och smaka upp såsen med salt/vitpeppar och en nypa socker.

Servera kycklingen med såsen och nykokt ris.



bloglovin

Dillkött

Kategori: Husman, Kött

Dillkött, en riktig klassiker i den svenska husmanskosten. Fantastisk god köttgryta som kan göras på antingen kalv eller lamm och som med sin perfekta balans mellan syra, sötma och sälta snabbt blir en succé på middagsbordet.
 
 
 
 
 
600 g kalv (högrev eller bog) 
2 st gula lökar 
st morötter
2 st lagerblad 
10 st vitpepparkorn 
3 tsk salt 
färsk timjan
2 msk kalvfond
4 äggulor
1 msk ättika 24% (eller 2msk 12% ättika)
3dl vispgrädde
2-3 msk socker
2 tsk salt
färsk dill
 
Putsa och tärna köttet i lagom bitar, ca 2*2cm. Skala lök och morot och tärna löken och skär moroten i slantar.
Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och tillsätt lök, morot, salt, fond, lagerblad, timjan och vitpepparkorn. Låt köttet koka tills det är mört och skumma av emellanåt. 
Blanda äggula, ättika och grädde i en skål. När köttet är klart rör du ner blandningen i kastrullen och låter koka upp igen. Smaka av och balansera upp såsen med socker och salt och låt sjuda tills såsen tjocknar. Ta i en näve skivad färsk dill mot slutet. Servera med kokt potatis.


bloglovin