Kocksnack

Ångad pilgrimsmussla med palsternackspuré, basilikaskum och machésallat

Kategori: Förrätter

Detta är en riktigt trevlig förrätt att servera som får dina gästers smaklökar att slå frivolter. Så vill du imponera på dina vänner är denna förrätt en självklarhet på din nästa middagsbjudning.





4 personer

12 pilgrimsmusslor
salt + vitpeppar

500g palsternacka
2 msk smör
2 dl grädde 
salt + vitpeppar

1 kruka basilika
2 dl grädde
salt + vitpeppar

machésallat
citronklyftor

Koka upp en stor kastrull till hälften fylld med vatten.

Skala och tärna palsternackorna i mindre bitar, lägg de i en kastrull, täck med vatten och låt koka upp. Låt koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och ta i smöret samt grädden. Mixa palsternackorna tills du har en slät puré utan klumpar. Smaka upp med salt och vitpeppar.

Koka upp grädden till basilikaskummet. Klipp ner basilikan och låt sjuda ett par minuter. Mixa sedan grädden tills du har ett luftigt skum, smaka av med salt och vitpeppar.

Salta och peppra pilgrimsmusslorna. Sätt en stor hålsil i kastrullen med det kokande vattnet, låt den inte komma i kontakt med vattnet. Sänk värmen så att vattnet endast sjuder. Lägg pilgrimsmusslorna i silen och sätt på ett lock. Låt musslorna ångas i 2½ minut och tag sedan upp de från silen.

Lägg upp palsternackspurén snyggt på en tallrik, lägg musslorna i mitten på purén och toppa med basilikaskum. Garnera tallriken med machésallat och en citronklyfta.

bloglovin

Semlor

Kategori: Kakor/småkakor

Nu är vi inne på den andra månaden av 2012, Februari. Det innebär att fettisdagen infaller denna månad och på den vill många njuta av en (eller två) goda semlor. Personligen tycker jag att de blir mycket godare när man bakar de själv då man också får större valfrihet att välja vilken fyllning man vill ha.




50 g jäst
870 g vetemjöl
150 g smör
1 msk socker
½ tsk salt
2 msk malen kardemumma
5 dl mjölk


Börja med att värma mjölken till 37grader. Lägg jästen i en bunke, väg upp och ta i mjölet samt smöret. Tillsätt övriga ingredienser och ta i den ljumna mjölken.
Sätt degblandaren på låg hastighet med degkroken på och låt degen arbeta samman i minst 15 minuter, tills den blivit riktigt smidig och ihoparbetad. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut den till bullar i önskad storlek, jag brukar väga upp bullarna till 80g per bulle (då blir semlorna lagom stora i mitt tycke, vill du ha större semlor är det bara att öka vikten). Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper under och låt jäsa i 1 timme till dubbel storlek. Baka sedan av de på 200grader i 8-10minuter beroende på hur stora dina bullar är. Tag ut ur ugnen och låt svalna.

När bullarna svalnat skär eller klipper du av en bit på toppen som blir semlans lock. Gröp ur lite av innehållet och fyll med valfri fyllning. Här är det bara att använda fantasin, antingen den traditionella mandelmassan blandat med lite grädde eller varför inte en god sylt? Du kan också fylla dina semlor med färska/frysta bär, vaniljkräm, chokladkräm eller något annat gott som du tycker om.

Toppa semlan med vispad grädde som du spritsar på med en spritspåse och tyll. Saknar du en sådan kan du ta en fryspåse och klippa ett litet hål i ena hörnet och sedan spritsa med den.

Lägg locken på semlorna och pudra över florsocker.

bloglovin