Kocksnack

Halstrade pilgrimsmusslor på färska betor med citronhollandaise

Kategori: Förrätter



4pers.

1 knippe färska rödbetor
12 pilgrimsmusslor (utan rom)
3 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
1 krm kajennpeppar
150 g smör
salt och malen vitpeppar

Börja med att skära blasten av rödbetorna, lägg de i en kastrull och fyll på med kallt vatten. Sätt kastrullen på spisen och låt koka upp. Låt koka tills rödbetorna är nästintill genomkokta. Känn med en sticka, det skall fortfarande vara ett litet motstånd i mitten. Tag från värmen och spola med kallt vatten. Skala rödbetorna.

Skira smöret genom att värma det och sedan spara den klara vätskan som lägger sig överst. Koka upp vatten i den större kastrullen och sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Vispa äggulorna i den mindre kastrullen. Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa kraftigt tills gulorna tjocknar.
Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner det skirade smöret, först droppvis och sedan i en fin stråle. Krydda med salt, peppar, kajenn och pressad citronsaft. Ställ såsen varmt till servering. Den får inte koka mer, då skär den sig.

Hetta upp en panna, den skall vara rykande varm. Salta & peppra pilgrimsmusslorna på bägge sidor. Häll en skvätt olivolja i pannan och lägg i musslorna. Stek en minut och vänd de sedan, stäng av värmen på spisen och dra i en klick smör i stekpannan. Låt bryna 1 minut till. Lägg musslorna på en bit hushållspapper.

Skiva rödbetorna. Lägg upp på tallrik och lägg en mussla på varje rödbeta. Toppa med en klick citronhollandaise. Garnera med citron och ev. dill.
Njut!




bloglovin

Ätbara vinshots

Kategori:

Har du också tröttnat på att servera de klassiska välkomstdrinkarna när du har middagsbjudning?
Då ska du definitivt testa detta.
Ätbara vinshots.
Något som garanterat imponerar på dina gäster, även om det också kan leda till fåtalet skeptiska blickar och kommentarer. Hur som helst så är det ett väldigt roligt och enkelt att skoja till välkomstdrinken lite.






5 dl vin (i det här fallet rosévin)
2½ dl socker
8 gelatinblad

Blötlägg gelatinet i vatten i ca. 5 minuter.
Värm vinet i en kastrull tillsammans med sockret till max 70grader (då bevaras alkoholen)
Krama ur gelatinet och ta i det i vinet.
Häll alltsammans i en passande form (ca 15*20cm) Så att du får lite höjd på vinshotsen. Du kan också hälla vinet direkt i shotsglas om du föredrar det.
Ställ sedan in i kylen och låt svalna i 2-3 timmar.
Skär sedan upp gelen i kuber (om du valt att ha den i en form) och ställ på fat.
Servera!



bloglovin

Bearnaisesås

Kategori: Såser

6 ägg
500 g smör
1 kvist dragon eller dragon i vinäger (finns på burk)
8 vitpepparkorn
4 schalottenlökar
1 msk persilja, hackad
½ dl vinäger
1 dl vatten

Smält smöret på svag värme i en kastrull. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull tillsammans dragon, vitpeppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.

Sila ner i en ny kastrull som står i ett vattenbad med hett vatten. Rör ner 6 äggulor och vispa tills såsen tjocknar. Ta bort kastrullen ur vattenbadet och häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under vispning.

Strö i lite hackad persilja och dragon. Smaka av med salt och vitpeppar.



bloglovin